Σεμινάριο #2

Tα πρώτα Exposures/Exposés των τεκτονικών κειμένων (1696-1769) 15 & 16 Nοεμβρίου 2019.
 

Το Σεμινάριο περατώθηκε λίαν επιτυχώς σε δύο απογεύματα, Παρασκευή 15/11 και Σάββατο 16/11

Συμπλήρωμα του Σεμιναρίου #1, έγινε η αναφορά στις πρώτες αποκαλύψεις, "εκθέσεις" τεκτονικών κειμένων στο ευρύ κοινό, αποκαλούμενες "Exposures" και στη Γαλλική "Exposés".
Aυτές κάνουν τη δημόσια εμφάνισή τους από το 1696, ήτοι πριν και από την ίδρυση της Μεγάλης Στοάς του Λονδίνου το 1717. Πρόκειται για λήμματα εφημερίδων μέχρι και ολόκληρα Τυπικά, κυρίως στην Αγγλική και Γαλλική Γλώσσα. Αυτά μας δίνουν μια σαφή εικόνα για τη λειτουργία του τεκτονισμού της εποχής και τη διαδρομή εξέλιξής του.

To "L'ordre des franc-maçons Trahi" αποτελεί την πρώτη πλήρη "αποκάλυψη" των τυπικών των 3 συμβολικών βαθμών στη Γαλλία το 1745. Σε αυτά τα τυπικά βασίζονται και τα Ελληνικά.


Η φωτογραφία από το πρώτο Ελληνικό Exposé, δημοσιευμένο δημοσίως στην Ελληνική, είναι πολύ μεταγενέστερη, του 1863, και δημοσιεύτηκε στο ευρύ κοινό το 1870.

 

 

Kανόνες διενέργειας των Σεμιναρίων:

1. Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν και ανοικτή σε τέκτονες κάθε βαθμού και σε μη τέκτονες.

2. Η εγγραφή γίνεται για κάθε σεμινάριο χωριστά με την αποστολή δήλωσης συμμετοχής (ελεύθερο κείμενο) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Θα πρέπει να αναφέρετε στην αίτησή σας:

-Το ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο & email)

-Eάν είσθε τέκτων και προαιρετικά τα βασικά τεκτονικά σας στοιχεία.

-Το εκπαιδευτικό σας επίπεδο.

Τα προσωπικά στοιχεία αυτά δεν θα κοινοποιούνται σε κανέναν τρίτο για κανένα λόγο.

3. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας των δηλώσεων συμμετοχής.

4. Με το πέρας κάθε σεμιναρίου θα παραδίδεται ατομικευμένη βεβαίωση συμμετοχής.

5. To Ινστιτούτο διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος. Αν και θα λάβετε ενημέρωση, καλό θα είναι να ενημερώνεστε για τις ανακοινώσεις μέσω της ιστοσελίδας λίγες ημέρες πριν από κάθε σεμινάριο.